Shortbread – máslové sušenky

Shortbread – máslové sušenky

Shortbread je druh pečiva, složením a chutí podobný našemu lineckému pečivu. Jeho základem jsou tři ingredience – mouka, máslo a cukr, a to nejčastěji v poměru 3:2:1. Dnes se k zadělání těsta běžně používá bílá pšeničná mouka, ale ve starších tradičních receptech nebylo výjimkou ani užití rýžové či kukuřičné mouky, které pečivu dodaly jemnou, trochu písčitou strukturu. Moderní recepty používají také různé druhy cukru (bílý, hnědý třtinový) s různou jemností umletí (pískový, moučkový). Do těsta lze přidat i trochu soli, což vřele doporučuji, protože právě sůl chuť pečiva výborně doplní a vyváží. Co je však při přípravě shortbreadu opravdu důležité, to je použití klasického másla. To nikdy nenahrazujeme žádnými margaríny, které obvykle obsahují velké množství vody a méně tuku. Pouze máslo dodá shortbreadu tu správnou charakteristickou chuť a texturu.

Broken Shortbread HeartedNázev shortbread je odvozen ze starého významu slova short, které mimo jiné znamená drobivý, drolivý. Jak už víme, požadované drobivosti shortbreadu je docíleno přidáním vysokého množství másla, z čehož lze tedy snadno odvodit, že slovo shortening je obecným výrazem pro jakýkoliv tuk, kterým se obohacuje těsto pro dosažení drobivosti výsledného pečiva.

Shortbread pečeme na nižší teplotu, aby se pěkně propekl a lehce zhnědl. Po upečení je velmi křehký a snadno se může rozdrobit, proto ho necháváme zcela vychladnout na pečicím plechu, kde ztuhne, a teprve pak přenášíme. Shortbread se nejčastěji tvaruje do tří tradičních tvarů: jako velké kolo, které se ještě zaměkka ihned po vytažení z trouby rozkrájí na stejnoměrné trojúhelníčky (říká se jim také petticoat tails); nebo jako kulaté vykrajované sušenky (shortbread rounds); nebo jako cca 2 cm silné obdélníčky (fingers). Ovšem fantazii se meze nekladou a jaký tvar sušenky si kdo zvolí, je čistě na něm.

Pozor, shortbread není totéž co shortcake, ačkoliv si ve výsledku mohou být trochu podobné. Při přípravě shortcake se však může použít místo másla i například rostlinný tuk a vždy se do těsta přidává chemické kypřidlo (např. kypřicí prášek do pečiva), které mění texturu pečiva.

Shortbread
Původ shortbreadu můžeme najít ve Skotsku, ale díky své velké popularitě se rozšířil i do dalších částí Velké Británie a také za její hranice. Podobné sušenky v různých obměnách lze dnes nalézt v mnoha zemích Evropy i v USA. Tento moučník se vyvinul ze středověkého sušenkového chleba, což byla dvakrát upečená chlebová rolka, posypaná cukrem a kořením, která se nechala sušit tak dlouho, až vznikl tvrdý sladký suchar zvaný rusk. Časem byly kvasnice z původní receptury nahrazeny máslem, které bylo v Británii a Irsku stále více dostupné. Shortbread byl drahý a byl konzumován jako luxusní pochoutka při speciálních příležitostech jako Vánoce, Hogmanay (skotský výraz pro Silvestr) nebo svatby.

Ačkoliv se shortbread pekl hojně už ve 12. století, má se zato, že k jeho všeobecné oblíbenosti přispěla v 16. století zejména Marie Stuartovna, královna Skotska. Jedna z legend dokonce říká, že název pro trojúhelníčkové tvary shortbreadu petticoat tails pochází z francouzštiny (petites galettes, některé zdroje uvádějí starofrancouzské petites gastelles) a začala ho používat sama Marie, čemuž nahrává i ten fakt, že za její vlády se skotská kuchyně do značné míry inspirovala francouzským kuchařským uměním. Dnes se však více kloníme k názoru, že trojúhelníkové tvary shortbreadu si vysloužily svůj název petticoat tails díky své nepřehlédnutelné podobnosti s látkovými díly, ze kterých se za vlády královny Alžběty I. šily populární dámské spodničky.

Shortbread Tana

A na závěr, pro všechny, kteří najdou odvahu a chuť si tuto tradiční dobrotu upéct, přidávám vyzkoušený recept.

Recept na shortbread

INGREDIENCE:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek másla (1 hrnek = 250 ml)
  • ½ hrnku moučkového cukru (já použila mletý hnědý třtinový cukr)
  • špetka soli

POSTUP:

Máslo necháme v míse povolit na pokojovou teplotu, aby se s ním lépe pracovalo. Poté přidáme přesátý cukr a sůl a mícháme nebo šleháme elektrickým mixérem, až je máslo napěněné. Nakonec vmícháme přesátou mouku a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici. Z připraveného těsta vyválíme na pomoučeném válu plát o síle cca 1 cm a vykrájíme z něj libovolné tvary, které propícháme vidličkou a upečeme na pečícím papírem vyloženém plechu. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 -20 minut, až jsou sušenky lehce zlaté. Troubu si každopádně hlídejte, protože každá peče jinak. Upečené sušenky necháme vychladnout na plechu. Uložené v uzavřené dóze vydrží i několik týdnů.

Tak tedy dobrou chuť a ať se dílko zdaří!

Použité fotografie

1. fotografie – „Shortbread could be taller“ od „lilivanili“, licencována pod CC BY 2.0.
2. fotografie – „Broken Shortbread Hearted“ od „Anne“, licencována pod CC BY-NC-SA 2.0.
3. fotografie – „Shortbread“ od „t&t bild(A)welt“, licencována pod CC BY-NC-SA 2.0.
4. fotografie – vlastní fotoarchiv.


Táňa

Tániny recepty najdete na www.vune-vanilky.cz. Táňa je nadšená a neúnavná milovnice a tvůrkyně zdravých sladkých pečených i nepečených dobrot, zejména vánočního cukroví a anglických pájů. Už od útlých let sbírá nové recepty a baví ji realizovat je a upravovat podle své chutě a v duchu zdravého životního stylu. Opravdovým zážitkem je pro ni šálek lahodné kávy a jejím snem vlastní útulná kavárna a cukrárna v anglickém stylu.  S Táňou se můžete spojit prostřednictvím jejího blogu Vůně vanilky nebo také e-mailem. Táňa má svůj profil také na Instagramu, Facebooku a Pinterestu.

Leave a Reply